Ubuntu 20.04’e Hızlı Docker ve Docker Compose Kurulumu

Bu makalede docker ve docker-compose araçlarını hızlıca kurabileceğiniz kopyala yapıştır dostu komutlar bulunmaktadır.

Bu makale yeni bir makinede daha önce docker kurulu olmadığı varsayılarak yazılmıştır. Daha önceki Ubuntu sürümleri olan 18.04 ve 16.04’te de çalışabilir.

sudo apt-get update
sudo apt-get install \
    apt-transport-https \
    ca-certificates \
    curl \
    gnupg-agent \
    software-properties-common -y

İkinci adımda Docker’ın doğru kaynaktan geldiğini doğrulayabilmek için aşağıdaki anahtarı kaydetmemiz gerekiyor. İşlem başarılı tamamlanırsa ekrana OK yazacaktır.

wget -qO - https://download.docker.com/linux/ubuntu/gpg | sudo gpg --dearmor -o /etc/apt/trusted.gpg.d/docker.gpg

Bir sonraki adımda ise Docker repositorysini tanımlamız gereklidir. Böylece Docker’ın en son sürümünü kurabileceğiz.

sudo add-apt-repository "deb [arch=amd64] https://download.docker.com/linux/ubuntu $(lsb_release -cs) stable"

Docker repository tanımlandıktan sonra güncellemeleri çekip, docker ve docker-compose’u kurabiliriz. Bu işlem 400 Mb civarı indirme yapacağı için kotalı internet kullanıyorsanız bunu hesaba katarak işlem yapınız.

sudo apt-get update
sudo apt-get install docker-ce docker-ce-cli containerd.io docker-compose -y

Yukarıdaki işlemle Docker’ı kurduk ancak düzgün kullanabilmek için birkaç adım daha var. Öncelikle çalıştığınız kullanıcıdan (örneğin ubuntu) da Docker komutları çalıştırabilmek için aşağıdaki komutu çalıştırıp kendi kullanıcınızı docker grubuna ekleyebilirsiniz. Sisteme bir sonraki bağlantınızdan itibaren docker komutlarını kullanıcınız ile de yapabileceksiniz.

Bu işlemi yapmamanız halinde docker komutlarını sadece root kullanıcısına geçerek ya da her docker komutunun başına sudo ekleyerek çalıştırabilirsiniz.

sudo usermod -aG docker $USER

Özellikle production sistemlerinde en çok görülen konu zaman geçtikçe artan docker loglarıdır. Varsayılan ayarlarda loglar silinmez. Bu yüzden docker’ın loglama ayarlarını aşağıdaki ile değiştirebilirsiniz.

Bu dosya ile docker’a logları json dosyası olarak her biri en fazla 50 mb olacak şekilde geriye dönük üç kopya halinde saklamasını belirtmiş oluyoruz.

Not: Eğer daha önceden makinenizde Docker kurulmuşsa, /etc/docker/daemon.json dosyası olabilir. Bu durumda dosyayı aşağıdakine göre düzenlemeniz gerekir. Yeni kurulumda ise aşağıdaki komutu çalıştırabilirsiniz.

cat > /etc/docker/daemon.json <<EOF
{
  "log-driver": "json-file",
  "log-opts": {
    "max-size": "50m",
    "max-file": "3"
  }
}
EOF

Son olarak log ayarlarının geçerli olabilmesi için Docker’ı tekrar başlatmanız gereklidir. Alternatif olarak sunucuyu yeniden başlatmayı da tercih edebilirsiniz.

systemctl daemon-reload
systemctl restart docker

Tebrikler, Docker kurulumunu tamamladınız. Kullanmaya başlayabilirsiniz.