Teknoloji Uzmanı Olmayanlar İçin Bulut Nedir?

Bulut bilişim kavram karmaşasının yaşandığı teknolojik terimlerden biri. Sektörün içinde olanlar hatta VPS servislerini bulut bilişim adı altında sunarak sektörde yanlış yönlendirmelere sebep olmaktadırlar.

Son zamanların popüler aracı ChatGPT’ye soralım. VPS ile Bulut Bilişim’i bakalım ayırabilecek mi?

ChatGPT’ye Göre Bulut Bilişimin Farkı

Cloud computing ve VPS (Virtual Private Server) farklı bilişim hizmetleridir.

Cloud computing:

  • Sunucular ve kaynaklar, internet üzerinden erişilebilen bir bulut altyapısı üzerinde barındırılır.
  • Kullanıcılar ihtiyaç duydukları kaynakları (disk alanı, RAM, CPU gücü vb.) anında ve esnek bir şekilde elde edebilirler.
  • Genellikle ölçeklenebilir ve ölçeklendirilebilir, yapılandırılabilir ve ölçeklendirilebilir.
  • Kullanıcılar için ödeme kullanım esasına dayalıdır (pay-as-you-go).

VPS:

  • Sanal bir sunucu olarak kullanılan fiziksel sunucular üzerinde çalışır.
  • Kullanıcılar, fiziksel sunucuda bulunan diğer kullanıcılardan ayrılan bir sanal alana sahip olabilirler.
  • Kullanıcılar belirli bir donanımı (disk alanı, RAM, CPU gücü vb.) önceden satın alırlar ve bu kaynaklar sadece kendilerine aittir.
  • Kullanıcılar belirli bir ödeme yaparak sürekli olarak sunucu kaynaklarına erişebilirler.

Evet, sektörün içinde yıllarını geçirmiş insanların yapamadığını yapay zeka başarıyla yaptı ve iki hizmet modelini gerçekten birbirinden ayırabildi.

Bulut Bilişim üzerine söylediklerini tane tane irdeleyelim. Ancak buluttan önce geleneksel hizmet modeli olan VPS hizmetlerinin üstünden geçelim ki bulutla karşılaştırması daha kolay olsun.

Sunucular ve kaynaklar, internet üzerinden erişilebilen bir bulut altyapısı üzerinde barındırılır.

ChatGPT 2023

Öncelikle ChatGPT hizmetlerin alındığı kaynakların bir bulut altyapısı üzerinde olması gerektiğini belirtiyor. Demek ki buradan bulut altyapısı için farklı bir yapı olması gerektiği anlaşılıyor. Oysaki sektörün en büyük problemlerinden biri bulut altyapısı olmayan geleneksel sistemlerden yan yana bir sürü koyunca bulut olduğunu sanmaları…

Bu cümledeki ikinci ifade ise Sunucular ve kaynaklar olarak belirtilmiş olması. Yine bulutumsu yada bulut vari diyebileceğimiz servisler sadece sunucu sunmaya odaklanmış durumda. Oysaki bulut bilişimde sunucu servisleri en temel servistir. Sunucu dediğimiz üzerinde kullandığınız diz üstü gibi bir işletim sistemi olan bir bilgisayardan ibarettir. Tek farkı o bilgisayarın fiziki yapısı elinizin altında değil uzaktadır.

Kaynak dediğimiz kısım ise esas fark oluşturan yapıdır. Günlük bilgisayar kullanımınızı düşünün. Bilgisayarınız ile iş yaparken pek çok farklı bileşenle etkileşime girersiniz. USB Bellek takıp dosya kopyalarsınız, yazıcıdan çıktı alırsınız, WIFI’ye bağlanıp internete girersiniz gibi… İşte bunların hepsi birer kaynaktır.

Bir bulut ortamında ise kaynak olarak ihtiyacınız olanlar disk alanı olabilir. Harici bir disk alanını oluşturup bilgisayarınıza bağlayabilir, o diski bir başkasına aktarabilirsiniz. Bu durumda o harici disk bir kaynaktır.

İnternet bağlantısı da bir kaynaktır. Yine bilgisayarınızda dosya transferi yapacağınızı düşünün. Wifiden uzun sürdüğünü farkettiniz, arkadaşınız geldi sizi uyardı. Wifi yerine kablo üstünden aktaralım dedi. Wifinizi kapattınız, kablo üstünden aktarıma başladınız. Ve gerçekten de çok hızlı transfer yapabildiniz. Bulut ortamında da farklı hızlarda, farklı yerlerden internete çıkan “kabloları” sanal bilgisayarınıza bağlayabilirsiniz.

Ya da en basitinden bilgisayarınızın kapasitesi yetmiyor diyelim. Bilgisayarı kapatıp diskini daha hızlı bir başka bilgisayara takıp geri açtığınızı düşünün. İşte bu da bulut ortamında çok mümkün.

Bunlar halen genel servisler. Son yıllarda bulut üzerinde bir de yapılan işe özelleştirilmiş servisler oluştu. Mesela grafik kartı olmayan ya da yavaş olan bir bilgisayar grafik işlerinin çok yavaş yapıldığını tecrübe etmişsinizdir. Bulutta sanal bir grafik kartı kiralayıp bu tür işleri yapabilirsiniz. Hatta bunun en güzel örnekleri cloud gaming hizmetleri olarak günümüzde kullanıma sunulmuş durumda.

Bulut deyince bilişimle alakalı çok sayıda detaylı hizmet de var. Hatta bu hizmetler öyle bir hale geldi ki artık bilgisayarı bilgisayar olarak yönetmenize bile gerek kalmıyor. Mesela bilgisayarınızı sadece belli ürünlerin barkodlarını okutup onlarla ilgili bir PDF dokümanı depodaki personelinize e-posta atmak için kullandığınızı düşünün. Bulutta son nesil servisler sayesinde bu türden uygulamaları yapmak için özelleşmiş servisler var. Hatta bu işleri yapabilmek için 7/24 bilgisayar çalıştırmak yerine, buluttaki servis kullanılarak sadece “barkodun okunup, e-postanın gönderilmesine kadar geçen sürenin ücretini ödüyorsunuz.