DNS’in Tarihi

Kullandığımız bilgisayarlar kendi aralarında IP adresleri ile haberleşirken biz ise bu bilgisayarları ifade edebilmek için alan adları kullanmaktayız.

Giriş: DNS Nedir? Neden DNS Kullanıyoruz?

Bu durumu bir iş adresi üzerinden de örneklersek; harita sistemlerinde bir adresi enlem ve boylam koordinatlarına göre ifade edip üzerinde başka bir koordinata göre dört işlem yapabilirken bu koordinatı insanlarla paylaştığımızda ise karşı tarafın adrese bir anlam vermesi ya da aklında tutması zor olur.

Daha da açık bir örnek vermek gerekirse 39.9224 ve 32.8376 koordinatlarını bir harita üzerinde ya da harita yazılımında neresi olduğunu görebilir, navigasyon ile noktaya ulaşımınızı planlayabilirsiniz. Ancak bu bilgiyi bir insana söylediğinizde bir anlam ifade etmeyecektir. Halbuki bu koordinatlar yerine size Anıtkabir giriş kapısı demiş olsaydım bu adresin neresi olduğunu söylediğimiz herkes anlamış olacaktı.

İşte IP adresleri ile alan adları arasındaki fark da aynen bu şekildedir. Bu ikili arasındaki ilişkiyi kaydettiğimiz sisteme de DNS adı vermekteyiz.

DNS Öncesi Dönem

Bilgisayarlar haberleşmeye başladığında kuşkusuz bilgisayar sayısı da kullanılan ağın karmaşıklığı da bugünkü kadar karmaşık değildi. O dönemler bir elin parmağı kadar bilgisayara isim vermek ve bunları tek bir liste halinde yönetebilmek oldukça kolaydı.

İlk günlerde İnternet’teki bilgisayarların listesi bir metin dosyasında saklanmaktaydı. Bu dosyanın adı da Hosts.txt idi. Ancak Hosts.txt dosyası İnternet büyüdükçe problemler çıkardı.

Sorun 1: İsim Çakışmaları

Hosts dosyaları bir veritabanına sahip değildi, değişiklikler kullanıcılar tarafından yapılmak zorundaydı. Bir diğer sorun ise çifte kayıtları engellemek için hiçbir güvenilir metodun olmamasıydı.

Sorun 2: Senkronizasyon Problemleri

Hiç bir bilgisayarda dosyanın aynı versiyon paylaşılmıyordu.

Sorun 3: Trafik ve Yük

Zaman geçtikçe bu dosyaları güncellemek için o döneme göre ciddi bir bant genişliği gerekiyordu.

Sorun 4: Ölçeklendirme

Merkezi yönetilen bir dosya büyüdükçe yönetimsel problemler de çıkıyordu.

Çözüm: DNS

Jon Postel ve Paul Mockapetris adında iki erken dönem Internet mühendisinin çabalarıyla 1980’lerin başlarında HOSTS sistemi yerine geçecek bir çözüm aranmaya başlandı. Bu çözüm için iki temel probleme cevap aranıyordu: Ölçekleme ve Basit E-Posta Yönlendirme