Günümüzün dünyasında veri önemli bir bileşen olarak yer almaktadır. Bir uygulamanın veri olmadan çalışması düşünülemez. Veri oldukça kritiktir. Özellikle de finansal uygulamalar, sosyal medya, e-ticaret, sağlık sektörü ve yayıncılık gibi alanlarda. Verilerin saklanması ve sonradan geri çağrılması önemli olduğu kadar bu verilerin yönetimi de bir o kadar önemlidir. Bildiğimiz üzere veritabanları da bu verileri yönetmek için geliştirilmiş yazılımlardır.
Veritabanları herhangi bir uygulama için önemli bir parçadır. Veri işleme yöntemleri farklı türlerde veritabanları kullanımını zorunlu kılmış ve zaman içinde veritabanı türlerinde artış gözlemlenmiştir. Bu artış ve karmaşıklık arttıkça da veritabanı yöneticilerinin (DBA) işi zorlaşmıştır.
Database as a Service kısaca DBaaS, bulut tabanlı servis odaklı veritabanı hizmeti sunmaktadır.
Klasik anlamda bir sunucu yönetimi yaptığınızda sunucu size üzerinde hiç bir ek yazılım olmadan verilir. Nadiren sunucu hizmetini aldığınız yerden ön kurulum yapılmış şekilde de hizmet alınmaktadır.
Bu hizmetleri sunan firmalarda sunucu servis sağlayıcı (hosting firması, verimerkezi vs.) bakımından kapalı bir kutudur. Aynı durum bulut servis sağlayıcıların IaaS kapsamına giren baz sunucu servislerinde de aynı durumdadır.
Örneğin AWS üzerinde Elastic Computing (EC2) servisi ile üzerinde Ubuntu 20.04 kurulu bir makinede ön kurulu şekilde bir MySQL veritabanı alabilirsiniz.
Fakat bu veritiabanı sunucusundaki tüm konfigürasyonu ve veritabanı bakımı, yedeklenmesi, hesap, erişim yetkileri ve veritabanlarının oluşturulması işlemlerini sizin yapmanız gerekir. Bu iş genellikle Veritabanı yöneticileri (DBA) tarafından yapılmaktadır.
Ancak günümüzdeki bilişim sektörü gereksinimleri artık çevik ve otomatik çözümlerin ortaya çıkmasını zorunlu kılmıştır. Yazılımlar hızlıca ve insan müdahelesi olmadan kurulabilmelidir.
Database as a Service’in Klasik Sunucu Servislerinden Farkı Nedir?
- Bulut Platformu Kullandığınız Veritabanına Hakimdir
Bu sebeple Database as a Service kısaca DaaS iş modeli ortaya çıkmıştır. Database as a Service, genellikle yine klasik sunucular üzerinde çalışmaktadırlar. Ancak normal sunucudan farklı olarak bulut platformu ile veritabanı sunucusu arasında bir bağlantı bulunmaktadır.
Database as a Service sistemleri üzerinde sadece tek bir sunucu değil, veritabanının izin verdiği ölçülerde yüksek erişilebilir veritabanı kümelerinin de kurulumu mümkündür.
Platformun, sunucu üzerinde çalışan veritabanı sürümü ve konfigürasyonu üzerinde hakimiyeti bulunur. Böylece bulut sunucu hizmetinde olduğu gibi sunucu durdurma başlatma gibi ana işlemlerin yanı sıra veritabanı servisini de başlatma durdurma ve konfigürasyonu değiştirmek mümkün olmaktadır.
- Bulut Platformu Kullanarak Konfigürasyon Yapılabilir
Veritabanı sunucusu üzerinde kullanılan encoding, anlık dinleyici sayısı, log ayarları gibi genel ayarları sunucu içine girmeden, ilgili ayar dosyasına ulaşmadan, konfigürasyonla ilgili ön bilgiye sahip olmadan kolayca değiştirebilirsiniz.
Bazı bulut firmaları merkezi log toplama ya da log analizi gibi servislerini de veritabanı servisine kolayca eklenebilir hale getirmiştir.
- Bulut Platformunu Kullanarak Kullanıcı Hesapları ve Yetkilendirme Yapılabilir
Yine veritabanı sistemi hakkında az bir düzeyde bilgi sahibi olarak kullanıcı oluşturma, bu kullanıcıların veritabanı üzerinde hangi işlemleri gerçekleştirebileceğine dair ayarlamaları Database as a Service arayüzleri üzerinden gerçekleştirmek mümkündür.
- Bulut Platformunu Kullanarak Yedekleme Yapılabilir
Bulut firmasının sunduğu veri saklama servisleri (blok depolama ya da obje depolama gibi) kullanılarak veritabanlarının yedeklenmesi ya da yedekten geri kurtarma gibi operasyonlar sağlanabilir.
Sonuç
Database as a Service hizmetleri kısıtlı servis sağlayıcıların sunduğu, üst düzey bir bulut servisidir.
Bu servisi kullanarak veritabanı yöneticisi ihtiyacınızı azaltabilir ve günlük veritabanı operasyonlarınızı otomatize edebilirsiniz.