Bulut Teknolojisi Nedir?

Bulut teknolojisi, internet erişimi olan herhangi bir yerden ve herhangi bir cihazdan kullanmak istediğiniz hizmetlere ulaşmanızı sağlayan bir teknolojidir. Günümüzde kullanımı daha da yaygınlaşan ve hatta ihtiyaç haline gelen bulut teknolojisi, dijital bir ağ aracılığıyla çoklu sunucu bağlantısı sağlar. IaaS, PaaS ve SaaS gibi hizmet modelleri ile depolama ve işlem kapasitesini en verimli şekilde kullanmaya olanak tanır.

İhtiyaçlarınıza uygun bulut teknolojisi hizmet modelini seçtiğiniz zaman, hem işgücü hem de donanım gibi maliyetlerinizde ciddi anlamda tasarruf sağlarsınız. Aynı zamanda esneklik, ölçeklenebilirlik, verimlilik, veri gizliliği, self-servis, yönetilebilen mimari gibi birçok avantajdan da faydalanırsınız.

Bulut teknolojisi günlük yaşamda da önemli bir yer kaplıyor. Aslında düşündüğünüzde günlük yaşantı için ihtiyaç haline gelmiş durumda. Biliyorsunuz ki artık herkes akıllı telefon sahibi. Her telefonda da kendine ait bulut sistemi var. Bu sayede belge, fotoğraf gibi farklı birçok veriyi bulut teknolojisi kullanarak saklayabiliyoruz. Aynı zamanda da dilediğimiz zaman bu verilere ulaşabiliyoruz.

Bulut Teknolojisi Hizmetleri Nasıl Çalışır?

Bulut sistemler temel olarak kullanıcı-sunucu mantığı çerçevesinde çalışır. İnternet erişimi olan herhangi bir cihazdan kullanıcı adı ve parola ile bulut sistemlere ulaşabilirsiniz. 

Bulut sağlayıcı firma verileri kendi sunucularında saklar. İnternet üzerinden kullanıcılar kendi hesaplarına giriş yapıp kendi verilerine ulaşır ve istediği şekilde yönetmeye başlayabilirler. 

Bulut Teknoloji Türleri

Bulut teknolojileri de kendi içerisinde farklı şekilde gruplanmıştır. Kuruluşlar kendi ihtiyaçlarına uygun bulut teknoloji türünü belirleyebilirler. Bulut hizmeti dağıtımının 3 farklı türü vardır. Bunlar: Genel Bulut(Public Cloud), Özel Bulut(Private Cloud) ve Karma(Hibrit) Bulut(Hybrid Cloud).

  • Genel Bulut (Public Cloud): Tüm donanım, yazılım ve diğer altyapıları bulut sağlayıcısı sağlar. Siz kendi hesabınıza giriş yaparak kendinize ait verilerinizi yönetirsiniz.
  • Özel Bulut (Private Cloud): Tek bir kuruluş tarafından kullanılan veya diğerlerinden izole olmasını sağlayan bulut türüdür. Kuruluşun kendi BT donanımları üzerine kurulur. Böylece kendi ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde tasarlanabiliyor.
  • Karma(Hibrit) Bulut (Hybrid Cloud): Verilerin ve uygulamaların aralarında paylaşımına izin veren bir teknolojiyle genel ve özel bulutların birleşmiş halidir.

Bulut Teknolojisi Ne İşe Yarar?

Günümüzde sektör fark etmeksizin her kuruluş bulut teknolojisini, yazılım geliştirme, test süreçleri, depolama, veri saklama, felaket kurtarma, büyük veri işleme, veri tabanları, e-posta gibi birçok farklı ihtiyaçtan dolayı kullanıyor. Tüm bunları bulut üzerinde yönetmek işletmeler için çok fazla avantajı da beraberinde getiriyor.

Bulut teknolojisi sayesinde kullanmak istediğiniz hizmetler size özel alanlarda otomatik olarak kullanıma hazır hale gelir. Bu sayede üçüncü kişilerle uğraşmaz sadece ihtiyacınızı belirler ve dakikalar sonra kullanmaya başlarsınız. Bulut teknolojisi ile depolama ihtiyaçlarınızı çok daha güvenli şekilde yönetebilirsiniz. Aynı zamanda yerli bulut sağlayıcıların sağladığı uygulamalar/servisler sayesinde verilerinizi yerli sunucularda saklayarak KVKK uyumlu çalışabilirsiniz. (bknz: etom.cloud)

Serbest mimari sayesinde istediğiniz şekilde servislerinizi yönetebilirsiniz. Ölçeklenebilirlik özelliği kaynak tüketiminizi yönetmenize olanak tanır. Bulut teknolojisi hizmetlerinde kullandığın kadar öde anlayışı olduğundan BT maliyetlerinizde gözle görülür şekilde tasarruf sağlarsınız.