Bulut Tabanlı Uygulama ya da Bulut Tabanlı Yazılım Nedir?

Bulut tabanlı teknolojiler son dönemlerin en çok kullanılan terimlerini içeriyor. Bunlardan biri de bulut tabanlı yazılımlar olarak bilinen SaaS.

SaaS, açılımı Software as a Service olan, Türkçe karşılığı ise “hizmet olarak yazılım” şeklinde bilinen bulut tabanlı uygulamalardır.

Bulut tabanlı uygulama ya da bulut tabanlı yazılımlar, ihtiyaç duyduğunuz anda, internet erişimi olan herhangi bir yerden ve herhangi bir cihaz üzerinden erişilebilen yazılımlardır.

Bulut mimarisinde uygun hizmet modelini seçtiğiniz takdirde hem zaman hem iş gücü hem de maliyet olarak ciddi oranlarda tasarruf sağlarsınız.

SaaS Yazılımların Avantajları Nelerdir?

Bulut tabanlı yazılımlar yani SaaS sistemler, gerek iş gücü gerekse maliyet gibi birçok alanda ciddi anlamda avantaj sağlar. Bulut tabanlı yazılımlarda “kullandığın kadar öde” anlayışı mevcuttur. Bunu bir daire ya da bir araç kiralamak gibi düşünebiliriz. Kiraladığımız yere, bu daire ya da araç için kullandığımız süre boyunca bir ödeme yaparız. Aynı mantık SaaS yazılımları için de geçerlidir.

Bulut tabanlı yazılımların en önemli özelliklerinden biri ölçeklenebilirliktir. Bu özellik SaaS modelinde de büyük bir avantaj sağlar. Ölçeklenebilirlik, hizmet seviyelerini ihtiyaçlarımıza göre artırıp azaltabilme esnekliğidir. Örneğin, kullanılan yazılımda kullanıcı sayısını arttırmak ya da azaltmak gibi istekleri sadece birkaç tık ile halletme imkanı tanır.

Bulut tabanlı uygulamalarda yazılımsal güncelleme, geliştirme ve bakımlar yazılım sağlayıcısı tarafından yapılır. Bu sayede hizmeti kullananlar için, sunucu, lisans ve yazılım satın alma, teknik servis ve bakım personeli maliyetini ortadan kaldırır. Yazılım ve veri güvenliği gibi konularda da herhangi bir ek ödeme yapılmaz. Aynı zamanda farklı yazılımları API’lar ile entegre edebilme imkanı sağlar. Tüm bu avantajları KVKK uyumlu yerli bulutta kullanabilirsiniz.

SaaS yazılım sağlayıcısı veritabanlarını ve tüm kaynak kodları elinde tuttuğu için herhangi bir yazılım güncellemesi veya bakımı gibi durumlarda kullanıcıları bu kaygılarla meşgul etmez. Kullanıcılar her zaman yazılımın en güncel ve en sağlıklı halini kullanırlar. Tüm bunların nasıl ve ne zaman yapılacağı, sürüm takibi ya da bu operasyonların nasıl yürütüleceği hakkında hiçbir uğraşta bulunmazlar. Veriler bulutta güvenli bir şekilde saklandığı için yedekleme kaygısı da ortadan kalkmış olur.

Kullandığın kadar öde anlayışının getirdiği avantajlardan biri de istediğiniz zaman kullandığınız hizmeti sonlandırabilme esnekliği sağlamasıdır. Böylece tek bir servis sağlayıcıya bağlı kalma gibi bir zorunluluk kalmıyor.

SaaS Sistemler Nasıl Çalışır?

SaaS yazılımlar bulut sağlayıcılarından kiralandıktan sonra kullanıcılar genellikle web tarayıcısı ile ilgili yazılıma ulaşırlar. Uygulama için gerekli olan tüm uygulama verileri bulut sağlayıcısının veri merkezlerinde yer alır. Böylece kullanıcılar bu verilere anında erişim sağlar.

SaaS Yazılımların Kullanım Alanları Nelerdir?

İşini profesyonel yapan birçok küçük ya da büyük ölçekli şirket SaaS yazılım kullanımına önem gösteriyor. Bu nedenle de SaaS modelinin kullanımının yaygın olduğu birçok alan var bunlardan bazıları:

  • Tedarik Süreçleri
  • Satın Alma Süreçleri
  • İş Zekası
  • Müşteri İlişkileri
  • Kaynak Yönetimi
  • Kaynak Planlama
  • E-posta
  • Belge Yönetimi
  • İnsan Kaynakları Süreçleri
  • Birlikte Çalışma Sistemleri
  • Finans

Neden Bulut Yazılımlar Tercih Edilmeli?

Günümüzde artık her sistem buluta taşınıyor. 2018 IDG araştırmasına göre şirketlerin %89’u SaaS tabanlı uygulamalar kullanıyor. Bazı bulut sağlayıcıları, hesap oluşturmanız durumunda hediye bakiye tanımlayarak SaaS kullanımını deneyimleyebilmenize imkan da sağlıyor.

Peki neden SaaS tercih ediliyor? Bunları madde madde aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

  • Network İzolasyonu: Kendinize ait bir veri merkeziniz var gibi kendinize ait izole bir network sunar. 
  • Erişim Kolaylığı: İnternet erişimi olan herhangi bir cihazdan hesabınıza erişim imkanı tanır.
  • Serbest Mimari: Kendinize ait network sunduğu için bu networke istenen şekilde mimari oluşturma esnekliği sağlar.
  • Ölçeklenebilirlik: Oluşturduğunuz mimaride kaynaklarınızı arttırma/azaltma imkanı tanır.
  • Self – Servis: İhtiyaçlarınıza uygun en doğru uygulamayı seçip otomatik olarak kullanıma hazır halde erişim sağlar.
  • Üst Seviye Teknolojiler: Hizmetlerin her zaman en güncel en son halini kullanmanızı sağlar.
  • Maliyet: Kullandığın kadar öde anlayışıyla maddi tasarruf sağlarken donanımsal altyapı, geliştirme, güncelleme, sürüm takibi gibi alanlarda da iş gücü tasarrufu sağlar.

Sonuç olarak bulut tabanlı yazılımlar hem kullanıcı hem tedarikçi açısından birçok avantaj sunar. Bu avantajları yönetmek ve kullanmak da bizim elimizde.