Bulut tabanlı servisler kendi arasında kategorilere ayrılırlar. Bunlardan en çok aşina olduklarımız arasında SaaS, PaaS ve IaaS geliyor. Türkçe tanımlarına bakacak olursak, SaaS(Software as a Service); hizmet olarak yazılım, PaaS(Platform as a Service); platform olarak hizmet, IaaS(Infrastructure as a Service) altyapı olarak hizmet olarak geçiyor.
SaaS yani Software as a Service bulut modeli, kullanıcıların talebine göre web tabanlı işlevsel uygulamaları kapsar. Bulut sağlayıcı firma, müşterilerini kurulum, lisans, geliştirme veya sürüm yönetimi gibi hiçbir operasyonla uğraştırmaz. İnternet olan bir ortamdan tarayıcı yoluyla SaaS uygulamalara erişim sağlanır. Böylece hesabınıza giriş yapıp direkt uygulamayı kullanmaya başlayabilirsiniz.
PaaS, Platform as a Service, uygulamaların çalışması, geliştirilebilmesi ya da test edilebilmesi için gerekli olan işletim sistemleri, veri kümeleri, veri tabanları vs gibi yazılım ya da donanım katmanlarını sunar. Sistem yönetimi bulut sağlayıcısı tarafından sağlandığı için size sadece uygulamaları ve verileri yönetmek kalır.
IaaS, Infrastructure as a Service, bulut bilişimin en temel hizmetidir. IaaS, sunucular, bağlantılar, depolama alanları, ağ sistemleri vs gibi birçok önemli altyapı mimarilerine erişimi sağlar. İşletmeler bulut sağlayıcı firmanın sunduğu altyapı hizmetlerinde kendi platform ve uygulamalarını yönetirler.
SaaS, PaaS ve IaaS Arasındaki Farklar Nelerdir?
Bulut servisleri arasındaki farkı anlatmak için çok sık kullanılan bir örnek üzerinden gidebiliriz. Geliştireceğiniz ya da kullanmak istediğiniz uygulamayı pizza olarak düşünelim. IaaS modelinde un, su, tuz, yağ gibi malzemeleri alıp pizzanın tabanı olan hamuru yaparsınız ve diğer malzemeleri eklersiniz. PaaS modelinde, pizzanızın tabanı olan hamur elinizde vardır siz sadece domates, biber, mantar gibi malzemeleri alırsınız ve eklersiniz. SaaS modelinde ise pizzacıya gidip pizza yersiniz.
Bulut Tabanlı Servisleri Kullanmanın Avantajları Nelerdir?
Bulut tabanlı servislerin kullanımının getirdiği ortak avantajlar vardır. Bunları madde madde sıralayabiliriz.
- Kullandığın kadar öde mantığı tüm bulut servislerinde geçerli olduğu için ne kadar kullanırsanız o kadar ödersiniz. Böylece maliyetlerinizi önemli oranda düşürürsünüz.
- IaaS sayesinde fiziksel sunucu ve veri merkezi oluşturmanıza gerek kalmaz.
- IaaS ile test etme ve geliştirme ortamları daha hızlı bir şekilde oluşturulabilir. Böylece yeni uygulamaları pazara sürmek de hızlı bir süreç haline gelmiş olur.
- PaaS, yazılımların geliştirme, entegrasyon, dağıtım gibi alanların yönetilmesine imkan tanır. Bu sayede geliştirmecilerin de iş yükü azalmış olur.
- SaaS yazılımlar internet erişimi olan her yerden ve her cihazdan hesabınıza erişimi sağlar. Böylece sadece bir noktadan erişim sağlama gibi bir sorun ortadan kalkmış olur.
- Bulut tabanlı servislerde siz izin vermediğiniz sürece üçüncü şahıslar bilgilerinize erişemez.