“Bulut Sunucu”su Nedir?

Benim diyen IT yöneticisinin bile karıştırdığı Bulut Sunucu daha doğrusu Bulut Bilişim kavramı ile sanallaştırma kavramlarını bugün karşılaştırıp arasındaki farkları sizlerle paylaşmaya çalıştık.

Sanallaştırmanın Farkı

Sanallaştırma ve bulut bilişim kavramlarını karıştırmak oldukça kolaydır. Çünkü her iki kavram da soyut bilgisayar kaynaklarını faydalı ortamlara dönüştürmektedir. Sanallaştırma teknolojisinin bulut bilişimden ayıran konu ise sanallaştırma teknolojisinin sadece tek bir fiziksel donanım sistemini soyutlayan bir teknolojidir.

Sanallaştırma Nasıl Çalışır?

Sanallaştırma teknolojisinde hipervizör adı verilen bir yazılım fiziksel donanım üzerine kurulur ve bu yazılım fiziki sunucunun mevcut kaynaklarını sanal kaynaklara dönüştürerek soyutlar.

Bu kaynaklar daha sonra sanal makineler için kullanılabilir hale gelir. Eğer bilgi işlem kaynaklarının kullanımı hipervizör üzerinde sunucuları yönetmek ile sınırlı ise süreç burada sonlanmakta ve bu işe de sanallaştırma adı verilmektedir.

Sanallaştırmada çoğu zaman insan etkileşimi minimum seviyededir. Herhangi bir değişiklik için sistem yöneticisi ihtiyacı bulunmaktadır. Kaynak arttırımı gibi süreçler ise oldukça uzun temin ve tahsis sürelerine yol açabilir.

Kısaca, sanal makinelerinizi sunucu üzerindeki hipervizörü direkt olarak yöneterek iş yapıyorsanız, sanallaştırma kullanıyorsunuz demektir.

Bulut Sunucu ya da Bulut Bilişimin Farkı

Bulut Sunucu

Bulut altyapıları ya da bulut bilişim söz konusu olduğunda ise ihtiyaç duyulduğunda ölçeklenebilen birden fazla alt bileşeni farklı kaynaklardan kullanıma sunabilen bir ortamdır.

Bulutlar bu sistem üzerinde iş yükü çalıştırma eylemi olan bulut bilgi işlem işlerinin gerçekleştirilmesi için kurulmaktadır.

Bulut Bilişimde ise sanal kaynaklar öncelikle merkezi bir yönetim birimine tahsis edilmelidir. Bu yönetim katmanında bir yazılım bulut altyapısını yönetir. Bu katman bulutu oluşturan platformlar, uygulamalar ve veriler üzerinde yönetimi mümkün kılar.

Bulut sistemin insan etkileşimini web arayüzleri ile self servis olarak sunmaktadır. Bir diğer deyişle bulut sistemlerinde kullanıcılar bulut sunucularını kendileri açabilmekte ve üzerindeki değişiklikleri kendi başlarına gerçekleştirebilmektedirler.

Özet

SanallaştırmaBulut
TanımTeknolojiMetodoloji
AmaçTek fiziksel donanım üzerinde çok sayıda sanal sunucu oluşturmakİsteğe bağlı kullanım için sanal kaynak havuzu sunmak ve işlemleri otomatikleştirmek
KullanımMevcut kaynakları belirli bir amaç için belirlenmiş kullanıcılara sunmakÇeşitli amaçlar için farklı kullanıcılara değişken kaynakları sunmak
YapılandırmaArayüzler üzerindenŞablonlar üzerinden
Kullanım ÖmrüUzun Vadeli Kullanımlar (Yıllar Mertebesinde Kullanılan Kaynaklar)Kısa Vadeli Kullanımlar (Saat ve Ay gibi sürelerde kullanılabilecek kaynaklar)
ÖlçeklenebilirlikÇoğaltmak SuretiyleÖlçeklendirme
İş YükleriDuruma bağlı (Stateful)Durum bağımsız (Stateless)
KiracılıkTek KiracıBirden Çok Kiracı

Maliyetler

SanallaştırmaÖzel Bulut *Genel Bulut *
Sermaye Gideri (CAPEX)YüksekYüksekDüşük
İşletme Gideri (OPEX)DüşükDüşükYüksek

* Genel bulut ve özel bulut kavramları için ilgili yazılarımızı inceleyebilirsiniz.