Bulut Bilişim Nedir?

Bulut bilişim kavramı maalesef sektör oyuncuları tarafından da tam olarak bilinmiyor. Bu sebeple çoğu firma gerçekte bulut olmayan servislere de bulut adı vererek bu bilgi kirliliğinden faydalanarak ticari avantaj elde ediyorlar.

Küresel çapta AWS, Google Cloud, Azure, Alibaba Cloud, IBM Cloud ve Oracle Cloud gibi devlerin olduğu bu sektörde; DigitalOcean, Rackspace gibi görece daha küçük ve niş oyuncular da yer alıyor.

Hatta adına bulut dedikleri servisleri müşterilerine sorup bulutun tanımını müşterilerine soran firmalara dahi şahit oluyoruz. Biz de bulut bilişim hakkındaki bilgi kirliliğini biraz olsun azaltmak için biri daha teknik iki farklı tanımı sizlerle paylaşmak istedik.

Birinci Tanım

Bulut bilişim, yapılandırılabilir bilişim kaynaklarının paylaşılan bir havuzuna her yerde, uygun, isteğe bağlı ağ erişimini sağlayan bir modeldir.

Bulut bilişim kavramı içinde belirttiğimiz bilişim kaynaklarına örnekleri şöyle çeşitlendirebiliriz: farklı ağ yapıları, sunucular, disk alanları, uygulamalar ve servisler.

Bu bilişim kaynaklarının kısa bir sürede minimum efor veya servis sağlayıcı aksiyonu olmadan devreye alınması bulut bilişim olarak ifade edilir.

İkinci Tanım

Çok sayıda bilişim kaynağı ve hizmetini barındıran çok sayıda büyük depoya internet üzerinden erişerek bu kaynakları kolayca kullanabilirsiniz. Bazı insanlar bu bilişim kaynaklarını kendilerine ya da şirketlerine özel olarak kullanır, başkaları ile paylaşmayı tercih etmez.

Bazı insanlar ise bu kaynakları üçüncü taraflara kiralayıp kullandırma üzerine ticari bir iş modeli kurarlar. Bazı insanlar her iki modeli de karma olarak kullanırlar.

Son Söz

Umarız bulut bilişim hakkında paylaştığımız bu tanımlamalar size ve bulutu anlatmaya çalıştığınız kişilere faydalı olur. Bundan sonra bulut ile ilgili daha detaylı bilgileri sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.

Bulut hakkında detaylı bilgiler için şu yazılarımıza devam edebilirsiniz:

İş Modellerine Göre Bulut Türleri Nelerdir?

Bulut Ağ Yapıları Nedir?

Bulut Sunucusu Nedir?

Bulut Diski Nedir?

Bulut Tabanlı Uygulama ya da Bulut Tabanlı Yazılım Nedir?

Bulut Tabanlı Servis Nedir?

“Bulut Bilişim Nedir?” üzerine bir yorum

  1. Geri izleme: Public-Private Cloud, Hybrid Cloud ve Diğerleri - Hostbulduk

Yorumlar kapalı.